Sunday, June 10, 2007

Subject: Rahsia pemakanan genius-genius Islam

> > Formula pemakanan genius-genius Islam silam yang menjadi rahsiakeajaiban> daya intelek mereka. Formula ini terpendam di dalam kitab-kitab> tradisional dalam bahasa Arab. Tersembunyi dari pengetahuan orang Arabdan> umat Islam sendiri. Namun akhir-akhir ini ada usaha-usaha untuk> mengetengahkan kembali kepada umum. Sekarang semacam ada kecenderungandi> kalangan ilmuan Islam dan bukan Islam untuk mengkaji dan mengujikeabsahan> formula ini.> > > > Ini didorong oleh penemuan - penemuan saintifik yang membuktikan> kebenarannya, khususnya terhadap susu, madu dan telur. Berikut adalah> formula pemakanan genius - genius Islam yang telah terbukti berupaya> meningkatkan kepintaran dan kekuatan daya ingatan : > > 1) MADU> Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya> sebagai "shifa'" iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar "Raja> Ubat", dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk> kesihatan keseluruhannya. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin,mineral,> protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan> mental individu. Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yangpenting> seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium,potassium> (kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untukmemupuk> tenaga dan kesihatan fizikal-mental. Rasullullah s.a.w bersabda,"Siapa> ingin hafal, hendaklah ia minum manisan madu". Madu didapati berkesan> untuk merawati penyakit - penyakit mental di mana ia bolehmenghindarkan> kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan> bermesyuarat. > > CARA MINUM : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.> PANTANG : Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangatmerbahaya> ! > > 2) KISMIS> Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi> memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak.> Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa,lembab> dan mengalami kelemahan dalam berfikir. > > CARA MAKAN :> i)Menghadap Kiblat> ii)Baca "Bismillah" dan selawat ke atas nabi (3 kali)> iii)Baca doa penerang hati> iv)Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika> dikunyah seperti makan kacang.> v)Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari. > > 3) SUSU SEGAR> Susu berguna untk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan> tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadiiaitu> keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan danotak.> Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi> enam kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat,> lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiatuntuk> merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan.> Rasullullah s.a.w menerangkan susu boleh menguatkan belakang,menambahi> akal, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang> terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri - biri danlembu> yang segar. Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu. > > CARA MINUM :> i)Sekurang-kurangny-a segelas pada sebelah pagi dan malam> ii)Baca "Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh> Rasullullah s.a.w > > 4) TELUR> Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan> keseluruhannya. Ahli - ahli kesihatan mengakui ia merupakan makananyang> lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi protein, mineral, vitamin,kalsium,> kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zatbesi,> air, choline dan bahan ekstraktif. Sabda Nabi s.a.w, "Sesungguhnyaseorang> nabi a.s mengadu kepada Allah (kerana dia)lemah badan. Maka Allahs.w.t> memerintahkannya supaya memakan telur". Telur terutama telur kuning,> berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan mindasekaligus.> Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru. > > 5) HALIA> Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentahatau> dibuat halua. Halua ialah halia yang dijadikan manis - manisan dengan> merebus dan mencampurkannya dengan gula. > > CARA MAKAN : Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi. > > 6) LIMAU OREN> Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan> fikiran menurut hadis Nabi s.a.w. Limau - limau jenis lain juga elokuntuk> diamalkan. > > 7) BUAH DELIMA> Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah> delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama40> hari." > > 8) DAGING BURUNG MERPATI> Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulukala.Ia> mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangatefektif> untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak - kanak. Kaedah inisangat> popular dan berkesan. Kanak - kanak yang diberi telur burung merpati> didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya. > > 9) OTAK AYAM> Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia. Otak ayam yang segar juga> boleh dibuat penawar sementara bagi gigitan ular. Perlu diamalkan> memakannya. > > 10) DAGING AYAM> Berbanding dengan semua jenis daging, ayam dianggap mengandungi kadarzat> pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara terutamanya> berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a> meriawayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina. > > 11) DAGING BIRI-BIRI> Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat> meningkatkan kekuatan hafazan. > > 12) HATI> Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamindan> bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal. > > 13) KEKACANG> Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachiodan> lain-lain. Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untukmeningkatkan> kecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachio merupakan> amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayu yang tinggaldi> Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi. > > 14) BUAH BADAM> Untuk meningkatkan kecerdasan. > > 15) ZA'FARAN : KOMKOMA (CROCOS SATIVUS)> Sejenis bahan berambu merah. Dimakan sedikit sahaja. Dijual dikedai-kedai> runcit India dan sesetengah kedai runcit Melayu. > > 16) KEMENYAN PUTIH (kemenyan serani/luban/-kundar)> Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula. > > 17) BUNGA KOBIS> Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental. > > 18) BUNGA CENGKEH> Ditumbuk sehingga halus lalu diamakn sedikit sahaja. > > 19) LABU> Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Sabda Nabi s.a.w.,> "Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal". Baginda juga berkata,"Jika> kamu membuat sup (atau kuah), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnya> kerana ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal. > > 20) BUAH KEDEKAI (MAJALAWI)> Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan. > > 21) MINYAK SAPI> Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yangkecil. > > 22) SAYUR-SAYURAN DAN BAUH-BUAHAN SEGAR> Juga membantu meningkatkan akal dan memori

No comments:

Post a Comment